ZDRAVA HRANA

« Čestitamo! | Main

Boranija
2006/11/14,12:05
Boranija potiče iz meksika. Za narode starih civilizacija Novog sveta, ona je pored kukuruza
i tikava bila glavna hrana. U Evropu su je doneli Španci, gde se gaji od XVI veka, da bi se
kasnije raširila po celom svetu, kao veoma hranjljivo i korisno povrće.
U ishrani i kulinarstvu razlikujemo boraniju od pasulja, iako se radi o istoj biljci.
Mladi nedozreli plodovi mahune nazivaju se boranijom, dok plodovi posle sazrevanja
daju seme koje nazivamo pasulj. Između boranije i pasulja postoje razlike, kako u energetskoj tako i
u hranjljivoj vrednosti. Boranije ima mnogo vrsta, međutim ono na šta treba obratiti pažnju
prilikom kupovine je da mahune budu čvrste, glatke, bez mrlja, a kada se prelome treba da se
pojavi sok. Zrno ne sme biti veće od zrna pšenice. Za korišćenje boranije u ishrani
važno je napomenuti da sveža boranija sadrži protein fazin koji je otrovan i koji se sušenjem
ne uništava ali se zato kuvanjem potpuno razara.
Moja ideja je da vam ponudim mogućnost da umesto odlaska u prodavnice ili
pijace, na jednostavan način  preko interneta izaberete količinu i boju boranije koju želite
i veoma brzo na vaš prag stićiće tražena pošiljka.
U narednim blogovima o savetima za pripremu boranije.

Komentari

Comment Icon

Mrzim boraniju, a i grašak. Ma ne volim ni kiseo kupus.

Posted by: D. at 2006/11/15, 11:54
Comment Icon boranija

Ja je volim.. pogotovu na slovenacki naci.. njam :)

Posted by: dmc at 2006/11/26, 17:25
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu